Εργο για τον τόπο μας

Απολογισμός Πεπραγμένων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο

Γρεβενιώτισσες, Γρεβενιώτες,

Παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες της χώρας αυτούς τους 7 πρώτους μήνες του 2015 πετύχαμε σημαντικές κατακτήσεις για τον τόπο μας και συνεχίστηκε το έργο των προηγούμενων 2 ετών. Στις επόμενες ενότητες μπορείτε να δείτε όλες τις προσπάθειες που κατέβαλα για να καταστούν τα Γρεβενά ένα σύγχρονο περιφερειακό κέντρο για την Ελλάδα και για να φέρω υποδομές και ανάπτυξη στον τόπο μας, ενώ στην ενότητα της Εθνικής Πολιτικής θα δείτε όλες τις προτάσεις και το έργο μου στη Βουλή, που είμαι αισιόδοξος ότι θα αρχίσουν να υλοποιούνται μετά τις 20 Σεπτεμβρίου.

Με προσωπικό αγώνα και διαρκή προσπάθεια κατακτήσαμε:

üΔιατήρηση διοικητικών δομών και υπηρεσιών και βελτίωση των λειτουργιών τους

1. Τη λειτουργία της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας με έδρα τα Γρεβενά και με τμήματα στα Γρεβενά και στην Κοζάνη. Το  τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην πόλη των Γρεβενών. Το τμήμα σχεδιασθεί με βάση τα καλύτερα προγράμματα σπουδών Ελλάδας και Εξωτερικού και λειτούργησε για πρώτη φορά το 2013 – 2014 στον τόπο μας και εξασφαλίστηκε η λειτουργία Μεταπτυχιακού προγράμματος και παράλλληλα ολοκληρώνεται η μαθητική εστία, ένα έργο αξίας 1,5 εκ. ευρώ, το οποίο αποτελεί ένα στολίδι για την πόλη μας και το νομό μας και δύναται να φιλοξενηθεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών.

3. Τη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Γρεβενών – Στρατόπεδο Λοχαγού Καραχάλιου

5. Την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας μεταξύ της Βουλής και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας καθώς και μεταξύ της Βιβλιοθήκης της Βουλής και της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Γρεβενών

6. Την παραμονή της Επιθεώρησης Εργασίας στα Γρεβενά, ενώ έβαινε προς κατάργηση και τη λειτουργία του ΟΑΕΕ Γρεβενών για τις νότιες περιοχές του νομού μας, όταν ο ΟΑΕΕ Ελασσόνας καταργήθηκε.

7. Συστάθηκε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών: Περιφερειακή Υπηρεσία σε επίπεδο Διεύθυνσης με έδρα τα Γρεβενά και χωρική αρμοδιότητα την ΠΕ Γρεβενών

8. Διατέθηκαν πάνω από 500000 ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου της Βασιλίτσας

9. Επαναλειούργησε η ΕΠΑΣ Νοσηλευτικής με 2 ειδικότητες: Γενικής Νοσηλευτικής και Βοηθού νοσηλευτικής (Ιούλιος 2015)

 

 

üΠετύχαμε την ένταξή μας σε μεγάλα έργα στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη του τόπου μόλις στο Α’ εξάμηνο του 2015

1. Ο Ε 65 θα συνδεθεί με την Εγνατία στο ύψος του Κηπουρειού σύμφωνα με την πρόσφατη τροποποιητική μελέτη που κατέθεσε τον Αύγουστο του 2015 η «Οδός Κεντρική Ελλάδος ΑΕ» στο υπουργείο υποδομών

2. Εξασφαλίσαμε αξιόπιστο και γρήγορο Internetγια όλο τον Νομό με το πρόγραμμα «RuralBroadband» και καταταχτήκαμε στις περιοχές 1ης προτεραιότητας – LOT 1. Έως το Α’ 6μηνο του 2016 θα έχουν internet όλα τα χωριά.

 

Κοινωνική προστασία

Μεριμνήσαμε για την κοινωνική προστασία, αφού το Γενικό Νοσοκομείο εξοπλίστηκε με υπερσύγχρονο αξονικό τομογράφο, με ψηφιακό ακτινολογικό σύστημα, σύστημα υπερηχοτομογραφίας γενικής χρήσης και ψηφιακό μαστογράφο. Επίσης στο νοσοκομείο Γρεβενών μεταφέρθηκε και η δομή ΠΕΔΥ και θα στεγαστεί και η σχολή νοσηλευτικής. Ένα ακόμα μεγάλο βήμα για την κοινωνική προστασία ήταν και η ένταξη του Δήμου μας σε ένα πολύ σημαντικό μέτρο που έλαβε η κυβέρνησή μας για τους μη έχοντες συμπολίτες μας, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο ήταν ένα ουσιαστικό και πραγματικό μέτρο κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

üΤοπική και περιφερειακή ανάπτυξη

ü  Ανάδειξη της ιστορική μας κληρονομιάς και του γεωφυσικού μας πλούτου

Αναδείξαμε τον πολιτισμικό και φυσικό μας πλούτο με το μεγάλο έργο του Γεωπάρκου του Όρλιακα, το οποίο πέρασε προ ημερών από αξιολόγηση και σύντομα αναμένεται να ενταχθεί στο διεθνές δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, ανοίγοντας το πεδίο του βιώσιμου τουρισμού για την περιφερειακή οικονομία μας. Οι ανασκαφές στο Καστρί, στην υψηλότερη ακρόπολη του μακεδονικού βασιλείου συνεχίζονται και σύντομα θα εκτεθούν τα ευρήματα στο δημοτικο σχολείο Πολυνερίου.

ü  Βιώσιμη Ανάπτυξη στον Πρωτογενή τομέα

 

Πιστεύουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη και σχεδιάσαμε τον Νόμο για τα κτηνοτροφικά πάρκα, δημιουργώντας νέες προοπτικές για τα Γρεβενά και τη Δεσκάτη. Ανοίξαμε το δρόμο νέων καλλιεργειών, πιστεύοντας ότι οι νέες καλλιέργειες αποτελούν προοπτική για τον πρωτογενή τομέα, έμπρακτα και ουσιαστικά, μαζί με τον κ. Κασαπίδη και μαζί με το Τεχνολογικό μας Ίδρυμα καταφέραμε να συνδράμουμε στη δημιουργία ενός μεγάλου πυρήνα από αρωματικά φυτά και βότανα και ευελπιστούμε ότι θα λειτουργήσει του χρόνου και αποστακτήριο εδώ στα Γρεβενά, αφού οι αγρότες ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους γεγονότα.

                                                                          

 

ü  Προβολή των Γρεβενών στο εξωτερικό και στο εσωτερικό και προσέλκυση επενδύσεων

Αναλάβαμε πρωτοβουλίες σε εσωτερικό και εξωτερικό για την προώθηση των παραγωγικών δυνατοτήτων των Γρεβενών σε Αζερμπαϊτζάν, Ρωσία, Ουζμπεκιστάν, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα:

Στόχος είναι να καταστεί ο Νομός ένα σύγχρονο διαμετακομιστικό κέντρο για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Συνεργασία με Δήμο Καλαμπάκας και touroperatorsαπό Τουρκία και Εμιράτα για την ανάδειξη του Νομού σε βασικό προορισμό των τουριστών – Διαπεριφερειακή Τουριστική Αγορά

 

ü  Προώθηση των Προϊόντων μας

 

Κάναμε προσπάθεια για την προώθηση των προϊόντων μας στην ελληνική αγορά και στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και στο εξωτερικό μέσω του τουρισμού, ενημερώνοντας και τους συμμετέχοντες στις κοινοβουλευτικές ομάδες φιλίας της Βουλής. Μένουν να υλοποιηθούν και άλλες δράσεις στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο

 

 

 

ü  Περιβάλλον και μεταλλευτικές δραστηριότητες

Ανταποκριθήκαμε στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη του ορυκτού πλούτου των Γρεβενών και συγκεκριμένα για το Χρώμιο, που έμπρακτα πλέον έχουμε ενδιαφέρον, τόσο από ξένες, όσο και από ελληνικές εταιρείες για την εκμετάλλευσή του. Με νομοθετική πρωτοβουλία ρυθμίστηκε το τέλος ανενεργούς μεταλλευτικής δραστηριότητας, κάτι το οποίο θα αποτρέψει στο μέλλον, να συνεχίσουν να έχουν κλειστές αυτές τις δραστηριότητες.

 

üΔιεκδικήσαμε και καταθέσαμε προτάσεις:

 • Πρωτογενής Τομέας:
  • Γεωργοκτηνοτροφία: Κατέθεσα δέσμη προτάσεων στον Αναπλ. Υπουργό και στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας με την χρηματοδότηση νέων υποδομών και εξοπλισμών καθώς και για την επέκταση των μανιταροκαλλιεργειών με αναβαθμισμένες μεθόδους ανάπτυξης τους βάσει ακαδημαϊκών μελετών.
  • Αγροτική Επιχειρηματικότητα: Αιτήθηκα την συνδρομή ειδικών ιδιωτικών φορέων για την ενημέρωση και κατάρτιση των παραγωγών ως προς την προώθηση των προϊόντων μας σε αγορές της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Η δράση «Κερνάμε Ελλάδα» αποτελεί μία διαδικασία που θα εξοικειώσει τους παραγωγούς μας με την επιχειρηματικότητα διανοίγοντας νέους ορίζοντες για την διοχέτευση των προϊόντων της γρεβενιώτικης γης.
  • Εφοδιασμός των Ενόπλων Δυνάμεων και των στρατιωτικών πρατηρίων με προϊόντα των Γρεβενών: Με υπόμνημα που απέστειλα προς το Υπουργείο Άμυνας ζήτησα την προμήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων με προϊόντα υψηλής ποιότητας που παράγονται στο Νομό μας: Ροδάκινα, Κεράσια, Μήλα, Όσπρια και Γαλακτοκομικά Προϊόντα.
 • Ενέργεια και ΔΕΗ:
  • Αύξηση ισχύος υποσταθμού Γρεβενών από 50 σε 100 MVA: Ζήτησα από τον πρόεδρο και την διοίκηση της ΔΕΗ την προσθήκη ενός μετασχηματιστή 4050 MW, για να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες της ΠΕ αλλά, ιδιαίτερα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, πολλά τοπικά διαμερίσματα.
  • Το γεωφράγμα της Παναγιάς Δεσκάτης: Ζήτησα να δοθεί προτεραιότητα στο γεώφραγμα του τοπικού διαμερίσματος της Παναγιάς, το οποίο θα εξασφαλίζει με φυσική ροή την άρδευση του κάμπου της Παναγιάς και, παράλληλα, από τον μήνα Σεπτέμβριο, μέχρι και τον Μάιο, θα λειτουργεί σαν ένα μικρό υδροηλεκτρικό έργο που θα φέρνει και τα ανάλογα έσοδα.
  • 8μηνα και πρόσθετη μοριοδότηση για τους Γρεβενιώτες: Ζήτησα να δίνεται πρόσθετη μοριοδότηση στους Γρεβενιώτες υποψηφίους των 8μήνων της ΔΕΗ με κριτήρια εντοπιότητας
  • Ψηφιακή Αλληλεγγύη: Πρότεινα στα ανταποδοτικά του φράγματος του Ιλαρίωνα να συμπεριληφθεί πρόσθετη αποζημίωση και να χορηγηθούν σε οικονομικά ασθενείς νέες και νέους του νομού μας δωρεάν laptop Η/Υ
 • Υποδομές:
 • Αποκατάσταση και συντήρηση πέτρινων γεφυριών και      σύγχρονων υποδομών με τη συνδρομή του ΔΠΘ και με πρόγραμμα κοινωφελούς      εργασίας: Εκπόνησα πρόταση αποκατάστασης και συντήρησης των      μοναδικών πέτρινων γεφυριών του Νομού μας με τη συνδρομή της      Αρχιτεκτονικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και της τεχνολογίας 3DTerrestrialLaser με επικεφαλής τον      καθηγητή κ. Ν. Λιανό. Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να ξεκινήσει πιλοτικά στα      Γρεβενά και να διαλάβει εθνική εμβέλεια με τη συνδρομή του ΤΕΕ και την      ενεργοποίηση άνεργων μηχανικών και τεχνιτών στα πλαίσια ενός κοινωφελούς      προγράμματος εργασίας. Η πρότασή μου εστάλη στους υπουργούς Οικονομίας και      Υποδομών.
 • Προτεραιότητα ο Νομός Γρεβενών για τα έργα των νέων      «ΜΟΜΑ»: Με υπόμνημά μου προς το υπουργείο Άμυνας ζήτησα την      ένταξη του Νομού μας στις περιοχές άμεσης προτεραιότητας για τη νέα δομή      των ενόπλων δυνάμεων «ΔΙΔΕΡΓΩΝ» (πρώην ΜΟΜΑ), προκειμένου να      αποκατασταθούν άμεσα δρόμοι του νομού μας σε περιοχές όπου το έντονο      γεωγραφικό ανάγλυφο καθιστά δύσκολα τα έργα υποδομών και κυρίως τα έργα      οδοποιίας.
 • Επανάχρηση του Παλαιού Νοσοκομείου Γρεβενών:      Κατέθεσα δέσμη προτάσεων για τη δημιουργική επανάχρηση του παλαιού μας      νοσοκομείου προς τους Υπουργούς Υγείας και Παιδείας καθώς και προς την 3η      ΥΠΕ, προκρίνοντας μεταξύ των λύσεων την δημιουργία πρότυπων φοιτητικών      εστιών βάσει μελέτης του ΤΕΕ – Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας.
 • Αξιοποίηση του κτηρίου της ΔΕΥΑΓ για την εγκατάσταση της      Εφορίας Γρεβενών: Έπειτα από αλλεπάλληλα αιτήματά μου προς την      ΓΓ Δημόσιας Περιουσίας λάβαμε την καταρχήν θετική απάντηση του αρμοδίου ΓΓ      για την παραχώρηση του κτηρίου προς την Εφορία Γρεβενών.
 • Το Δημοτικό Σχολείο Τρικόρφου: Έπειτα από      αίτημα της Τοπικής Κοινότητας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Τρικόρφου προς      τις αρχές του Νομού μας, σχετικά με την σχεδόν προ κατάρρευσης κατάσταση      του ιστορικού κτηρίου του Δημοτικού Σχολείου ζήτησα από το ΤΕΕ Δυτικής      Μακεδονίας, το οποίο και ανταποκρίθηκε άμεσα, την συνολική αποτίμηση της      κατάστασης του κτηρίου και τον καθορισμό των επισκευών που χρειάζεται      προκειμένου να αναστηλωθεί, ενώ παράλληλα ζήτησα και τη συνδρομή του      Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Ερευνών ΙΙΙ Μορφολογίας –      Ρυθμολογίας του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Δ.Π.Θ για την μελέτη      αποκατάστασης μέσω της τεχνολογίας 3DTerrestrialLaser.

 

 • Πολιτισμός – Παιδεία:
 • Ημέρα Θεοδώρου Θεοδωρίδη για τα Γρεβενά και σεμινάρια      περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία του Νομού μας: Προς      τιμήν του αείμνηστου συμπατριώτη μας Θεοδώρου Θεοδωρίδη, ο οποίος είχε      βαθύτατα εμπεδωμένη αίσθηση του δημοσίου συμφέροντος δια της προσφοράς του στην κοινωνία μας,      πρότεινα στις τοπικές αρχές την ανακήρυξη της 5ης Ιουνίου –      Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος ως Ημέρα Θεοδώρου Θεοδωρίδη, η οποία θα      εορτάζεται κάθε χρόνο τιμώντας τον Θ. Θεοδωρίδη και πραγματοποιώντας      περιβαλλοντικά σεμινάρια για όλα τα σχολεία του Νομού με τη συνδρομή του      Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Γρεβενών.
 • Διευθέτηση δικαιοδοσίας δασαρχείου: Με την απόφαση περί δικαιοδοσίας δασαρχείων ΦΕΚ Β’αριθ. 479/22.8.1983 δασικές εκτάσεις των Γρεβενών εντάχθηκαν στην χωρική αρμοδιότητα του δασαρχείου Καλαμπάκας. Με υπόμνημά μου προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησα την άμεση διευθέτηση – διόρθωση της απόφασης για την περιοχή της Σαρακίνας, το δάσος Σεπεργιώτη Βαλανίου, το δάσος Μακρή Καλαποδίου της κοινότητας Διάκου, τα μη δημόσια δάση Πριόνια Κοινότητας Καλλιθέας και Σακελλαρίδη Γεωργίτσης, καθώς και το δάσος Ανήλιο Καλλιθέας του Ν. Γρεβενών. Ήδη οι απαραίτητες ενέργειες έχουν δρομολογηθεί και αναμένεται η διευθέτηση του χρονίζοντος αυτού ζητήματος.
 • Ιστορική Κληρονομιά:
 • Ανάπλαση του χώρου του Μνημείου της Αννίτσας: Στη      μνήμη των ηρώων πεσόντων συμπατριωτών μας, που πότισαν με το αίμα τους τη      γρεβενιώτικη γη προστατεύοντας την Πατρίδα μας, ζήτησα από το υπουργείο      Άμυνας την ανάπλαση του λαμπρού αυτού μνημείου της εθνικής μας ιστορίας      για να τιμήσουμε τη θυσία των ηρώων μας και τις οικογένειές τους.
 • Παλιννόστηση του Κώδικα της Ζάβορδας (αρ. 201): Ο      Θησαυρός αυτός της πολιτιστικής μας κληρονομιάς πρέπει πλέον να επιστρέψει      στα Γρεβενά και στην Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ζάβορδας. Για τον λόγο      αυτό κατέθεσα πρόταση προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γρεβενών για την      από κοινού ανάληψη ενεργειών προκειμένου να ο Κώδικας να επιστρέψει.
 • Δημιουργία Διορθόδοξου Ερευνητικού κέντρου εντός της      Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος: Στα πλαίσια της      παλιννόστησης του Κώδικα εισηγήθηκα στον Μητροπολίτη την συνδυαστική      ανάληψη από πλευράς μας συνεργειών, προκειμένου να αξιοποιηθεί ο γνωστικός      πλούτος των χειρογράφων και κειμηλίων του Μοναστηριού, αφού συρρέουν σε      αυτό καθημερινά πλήθος πιστών που διψούν για να λάβουν τις γνώσεις αυτές      και να πληροφορηθούν για τη λαμπρή κληρονομιά μας.

 

Εθνική Πολιτική

ü  Για την Εθνική Οικονομία: Κατέθεσα τρείς προτάσεις στη Βουλή εναλλακτικά μέτρα και πολιτικές δημόσιας αποταμίευσης και ως αναπτυξιακές δράσεις για την αντιμετώπιση της ύφεσης και την αναθέρμανση της εθνικής οικονομίας.

 

 • Το Εθνικό Ομόλογο για την Ανάπτυξη:

Πρόκειται για τη δημιουργία ενός ειδικού τύπου ομολόγου, με το οποίο θα μπορούν να συμβάλουν Έλληνες με τις οικονομίες τους αλλά και οι ομογενείς μας στην ανάπτυξη της πατρίδας μας, έχοντας διασφαλισμένη απόδοση και ασφάλεια των επενδύσεων τους αλλά και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, του τουρισμού και του πολιτισμού.

 

Το «Εθνικό Ομόλογο για την Ανάπτυξη» θα έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά.

       Θα ξεκινά η συμμετοχή σ αυτό από μικρό ποσόν των 5.000 ευρώ.

       Θα έχει διάρκεια 15 χρόνια και ανταγωνιστικό επιτόκιο.

       Θα είναι με νομοθετική πράξη διασφαλισμένο έναντι οποιασδήποτε απαίτησης έναντι του Ελληνικού κράτους, απαλλαγμένο από φορολογία στην διαχείρισή του.

       Δεν θα ισχύει πόθεν έσχες για την απόκτηση του με την υποχρέωση διακράτησης του τουλάχιστον 7 ετών.

       Η διαχείριση των εσόδων του θα γίνει από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

       Τα έσοδα του ομολόγου θα διατεθούν για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις των στρατηγικών τομέων πρωτογενούς τομέα, τουρισμού και πολιτισμού.

       Θα απαγορεύεται η χρήση των εσόδων του για οποιοδήποτε άλλο λόγο.

       Θα αφορά επενδύσεις μέχρι 500.000 ευρώ και θα καλύπτει μέχρι το 70% της επένδυσης.

       Οι επενδύσεις που θα ενταχθούν σ αυτό θα υποστηρίζονται με εποπτεία και παρακολουθήσει από ειδικούς συμβούλους.

       Οι επιχειρήσεις που θα υποστηρίζονται από το ομόλογο θα έχουν μειωμένη φορολογία 7% έναντι των υπολοίπων.

       Είναι δυνατόν να ενισχύσουν τα έσοδα του από συμπληρωματικά έσοδα από Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

 

 • Εκπόνησα και κατέθεσα Το Σχέδιο Αξιοποίησης Σχολαζουσών Κληρονομιών και Δημόσιας Περιουσίας:

Αποτελεί μία διέξοδο για την αύξηση των κρατικών εσόδων, ως ισοδύναμο και σταθερό μέτρο αντί της φορολογίας των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, το οποίο θα αποτελέσει παράλληλα το μέσο για την άντληση πολλαπλών οφελών από την αναθέρμανση ενός άλλου τομέα της οικονομίας μας, του οικοδομικού και κατασκευαστικού κλάδου.

 • Στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή,      υφίστανται περίπου 44.000 σχολάζουσες κληρονομιές. Η τεράστια αυτή δεξαμενή ακινήτων      αποτελεί μία ανεκμετάλλευτη πηγή εσόδων και ταυτόχρονα μία πρόκληση για      τον τεχνικό κόσμο, ώστε να εμπλακεί και να συμβάλλει στην αξιοποίηση τους      με την καταγραφή τους, όσον αφορά το ποια από αυτά θα μπορούσε να      χρησιμοποιήσει το δημόσιο με την ευρύτερη έννοια και ποια θα μπορούσαν να      αξιοποιηθούν με άλλη μορφή.
 • Σε συνεργασία με τους δήμους και τις      περιφερειακές αρχές μπορεί να χαραχθεί άμεσα ένα ευρύ πρόγραμμα αξιοποίησης      των διατηρητέων κτηρίων, το οποίο θα προσλάβει και χαρακτήρα κοινωφελούς      εργασίας, που θα προβλέπει την απασχόληση ανέργων μηχανικών, τεχνιτών και      ανειδίκευτων εργατών που θα μάθουν την τέχνη και θα αποτελέσουν ένα νέο      εργατικό δυναμικό που θα βρει, πιθανώς, διέξοδο στην αγορά εργασίας.
 • Τα κτήρια τα οποία θα επισκευάζονται,      μπορούν, με τη συναίνεση των ιδιοκτητών τους, να καταστούν άμεσα      αξιοποιήσιμα για μίσθωση ή εκποίηση σε ειδικές αστικές ζώνες με      προδιαγραφές που θα απευθύνονται αναλογικά σε αντίστοιχες εισοδηματικές      κατηγορίες, προσελκύοντας επενδυτές του εσωτερικού και του εξωτερικού,      στοχεύοντας στην προσέλευση επαγγελματιών, κατοίκων, διαμενόντων και      τουριστών, που θα αποδώσουν συγκεκριμένα χρηματικά ποσά στο ελληνικό      δημόσιο σε ειδική κλίμακα, καθώς και στους ιδιοκτήτες τους. Επιπλέον, σε      παραθεριστικές περιοχές είναι εφικτή η λειτουργία ζωνών πολεοδόμησης με      προδιαγραφές που θα απευθύνονται σε υψηλά εισοδήματα. Μέσω της στοχευμένης      κατεύθυνσης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και με τη συνεργασία της      Γενικής Γραμματείας Δημόσιας περιουσίας, το πρόγραμμα αυτό δύναται να      διαλάβει ιδιαίτερη αναπτυξιακή διάσταση στους εκατοντάδες παραδοσιακούς      οικισμούς και σε χωριά της υπαίθρου που έχουν ερημώσει.

 

 • Πρότεινα την Εργαλειοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας: Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας αποτελεί το κλειδί ως προς την είσπραξη περαιτέρω εσόδων από την αξιοποίηση της μεγάλης περιουσία του ελληνικού κράτους σε πόλεις της αλλοδαπής, και ειδικότερα στην ευρωπαϊκή επικράτεια, όπως στη Βιέννη, στην Τεργέστη, κ.ο.κ. στις οποίες υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ακινήτων που περιέρχονται χρόνο με το χρόνο σε εγκατάλειψη.

ü  Για την Αγροτική Ανάπτυξη: Στη Βουλή διατύπωσα επίσης τις θέσεις μου για την ρυθμιστική βάση που θα πρέπει να έχει η παραγωγική ανασυγκρότηση της Χώρας

 • Εισηγήθηκα «Το νέο λειτουργικό πρότυπο για τη βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα»:

       Συγκεκριμένη φύση και συγκροτημένη εφαρμοστική δομή

 

       Διασφάλιση της ποιότητας και της διαρκούς σύνδεσης και ζεύξης της με την καινοτομία

 

       Ρυθμιστική βάση και στρατηγική καθοδήγηση των αγροτών και κτηνοτρόφων ως επιχειρηματιών στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης δημόσιας πολιτικής

 

       Καλλιέργεια, ανάδειξη και προώθηση των προϊόντων βάσει συγκεκριμένων συνδυαστικών χαρακτηριστικών: Ταυτότητα των προϊόντων, διατροφική ελληνική παράδοση, αγροδιατροφή, διατροφική ασφάλεια, εκμετάλλευση και αξιοποίηση της τεχνογνωσίας των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, επιχειρηματικότητα και διασύνδεση των τοπικών και περιφερειακών αγορών, που θα μας επιτρέψουν τελικά να προβούμε σε περιφερειακές καλλιέργειες ευρείας κλίμακας ανά περιφέρεια της χώρας. Μέσα από το μοντέλο αυτό θα καταστεί εφαρμόσιμη μία συνολική πολιτική για τη Βιοποικιλότητα της ελληνικής γης και για τη διάδοση των προϊόντων μας στο εξωτερικό ακόμη και στους πιο μακρινούς προορισμούς

 

ü  Με τους συνεργάτες μου εκπονήσαμε Πολιτικές για την Έρευνα, την Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Καινοτομία:

Εισηγήθηκα ένα εθνικό σύστημα έρευνας, που είναι εναρμονισμένο με την καινοτομία και την τεχνογνωσία, προσαρμοσμένο απόλυτα στην ευρωπαϊκή και διεθνή πραγματικότητα. Ένα σύστημα αξιοσύνης και αριστείας από το οποίο θα αναδεικνύονται και στο οποίο θα βασίζονται οι πνευματικές και οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Ένα σύστημα και ένα θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη διαρκή σύζευξη της έρευνας και της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και την καινοτόμο επιχειρηματικότητα.

 

Οι επενδύσεις στην παιδεία, στην επιστήμη, στην έρευνα, στην τεχνολογική ανάπτυξη και στην καινοτομία, αποτελούν κεντρικό εργαλείο για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα είναι «βιώσιμο», που θα είναι «έξυπνο» και θα στηρίζεται στην καινοτομία και στην υψηλή κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού. Παράλληλα, είναι αδήριτη ανάγκη το νέο όραμα ανάπτυξης να βασίζεται στη συμμετοχή του μεγαλύτερου τμήματος της κοινωνίας με στόχο την προοπτική της ευημερίας και το άνοιγμα ευκαιριών, κυρίως στη νέα γενιά.

 • Ο Μηχανισμός

Για την υποστήριξη και υλοποίηση των παραπάνω στόχων θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί στο κράτος και την κοινωνία που θα προάγουν το τρίγωνο «ΕΡΕΥΝΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ-ΕΠΙΧΕΙΡΩ» για την Ελλάδα και αυτοί θα πρέπει να συντονίζουν τις πολιτικές, α) στις περιφέρειες της χώρας, β) στα αναπτυξιακά υπουργεία, γ) την κοινωνία. Βασικός συντονιστής στα θέματα της έρευνας και καινοτομίας και της στρατηγικής της έξυπνης εξειδίκευσης για την νέα διακυβέρνηση θα αποτελέσει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας η οποία για τον σκοπό αυτό θα μεταφερθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης και με μοχλό τον νόμο 4310/2014, ο οποίος εκσυγχρονίζει το σύστημα Έρευνας Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας της χώρας, να αποτελέσουν τα κύρια εργαλεία στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας για το ξεπέρασμα της κρίσης αλλά και της επόμενης μέρας από αυτήν στο παγκοσμιοποιημένο και άκρως ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

 

 • Οι Πολιτικές:
 • Έρευνα και Καινοτομία στο σύνολο των δημόσιων πολιτικών με στόχο την ασφάλεια και την ανάπτυξη
  • Έρευνα και Καινοτομία στην Εκπαίδευση
  • Έρευνα στην Άμυνα και στην Ασφάλεια
  • Έρευνα και Καινοτομία στην Ενέργεια, το Περιβάλλον και στην Βιώσιμη Ανάπτυξη
  • Έρευνα και Καινοτομία στην Αγροτική Παραγωγή και στον πρωτογενή τομέα της Οικονομίας – αειφόρο εκμετάλλευση της πλούσιας Βιοποικιλότητας της χώρας (φαρμακευτική, ποτοποιία, αρωματοποιία, τυποποιημένη διατροφή με ιδιαίτερη ονομασία προέλευσης) και η δημιουργία διατροφικών αποσταγμάτων
  • Έρευνα και Καινοτομία στην Ανάπτυξη, στην μεταποίηση, στον δευτερογενή τομέα της Οικονομίας
  • Έρευνα και Καινοτομία στον τριτογενή τομέα της Οικονομίας
  • Έρευνα και Καινοτομία για την ανάπτυξη του τεταρτογενή τομέα

 

 • Έρευνα και Καινοτομία για τη δημιουργία νέων πεδίων οικονομικής ανάπτυξης και ειδικότερα για:
  • Την πράσινη δημοσιονομική πολιτική
  • Την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή
  • Την αειφόρο οικονομική ανάπτυξη και στις νέες μεθόδους παραγωγής – Βιοποικιλότητα
  • Την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με χρήση καινοτόμων ψηφιακών τεχνολογιών
  • Την «Γαλάζια ανάπτυξη»: Γαλάζια Ενέργεια, Γαλάζια Βιοτεχνολογία, Γαλάζια Ιχθυοκαλλιέργεια και Βιώσιμος Τουρισμός.

 

 • Ανάδειξη της Χώρας σε διαπεριφερειακό κέντρο Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας

Αναπτύσσοντας τις κατάλληλες δεξιότητες, προσελκύοντας επενδύσεις και αξιοποιώντας το αξιόλογο διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό και τη νέα γενιά επιστημόνων της, έχουμε τη δυνατότητα να αναδείξουμε τη χώρα μας σε Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρωπης και στην Ανατολική Μεσόγειο. Για τον λόγο αυτό, προάγουμε τη συνεργασία των Ελλήνων επιστημόνων με συναδέλφους τους σε αντίστοιχους φορείς των γειτονικών χωρών και στηρίζουμε την προώθηση πρωτοβουλιών, που περιλαμβάνουν τη δημιουργία διατμηματικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων μεταξύ των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων της Χώρας και αντίστοιχων σε Βαλκανικές και Μεσογειακές Χώρες, όπως επίσης και τη δυνατότητα δημιουργίας διεπιστημονικών συμπράξεων για την πραγματοποίηση ερευνών και μελετών σε περιφερειακή και διαπεριφερειακή κλίμακα.

ü  Για τη Δημόσια Εκπαίδευση και το Περιβάλλον:

 

 • Κατέθεσα πρόταση στους υπουργούς Παιδείας και Περιβάλλοντος για την δημιουργική επανάχρηση όσων βιβλίων και άλλων υλικών μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν πέραν του ενός έτους με την παράλληλη εξοικονόμηση και επανεπένδυση των δαπανών τους σε ερευνητικά προγράμματα

 

 • Τα νέα ερευνητικά προγράμματα θα έχουν ως περιεχόμενο την διεύρυνση και εμβάθυνση της εκμάθησης των πολιτικών περιβάλλοντος και της διαχείρισης των φυσικών πόρων στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προκειμένου τα παιδιά μας να μαθαίνουν να προστατεύουν το περιβάλλον και να περιφρουρούν τους φυσικούς πόρους της Πατρίδας μας.

 

 

ü  Ζήτησα τη Στήριξη της Ελληνικής Οικογένειας και την καταπολέμηση του δημογραφικού προβλήματος:

 

 • Χάραξη υπερκομματικής – εθνικής στρατηγικής για την πολύτεκνη και τρίτεκνη οικογένεια: Στα πλαίσια του Νομοσχεδίου για την Ιθαγένεια στη Βουλή κάλεσα όλους τους Βουλευτές των κομμάτων σε συνεργασία και συστράτευση για να σχεδιάσουμε μία ενιαία πολιτική που θα δίνει κίνητρα και που θα προστατεύει την ελληνική οικογένεια, διορθώνοντας το νομικό πλαίσιο που έφερε η απελθούσα κυβέρνηση σε σχέση με τη μη επαρκή μοριοδότηση των τέκνων στις μετεγγραφές στα Ανώτατα και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και παράλληλα, στην παροχή εισοδηματικών ενισχύσεων προς τις οικογένειες και τους νέους γονείς.

 

ü  Πρότεινα μέτρα για την Ομογένεια:

 • Ενεργοποίηση της Ελληνικής Διασποράς στην αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας:

Στα πλαίσια της Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, όπου συμμετείχαν συμπατριώτες μας Βουλευτές από όλο τον κόσμο, ζήτησα την κινητοποίηση Ομογενών επιχειρηματιών και επενδυτών για την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας και για την πραγματοποίηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων στα νησιά μας και σε υποδομές, προκειμένου να μην περιέλθει σε ξένα χέρια η δημόσια περιουσία.

 

 • Εκπόνησα και κατέθεσα Σχέδιο για την ενδυνάμωση της εθνικής αυτοσυνειδησίας των Ομογενών – «Εθνικό Πρόγραμμα Επανένωσης»

Οι ρίζες των Ελλήνων που βρίσκονται σε κάθε σημείο του πλανήτη δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ και το Ελληνικό κράτος έχει την ηθική υποχρέωση να μην ξεχνά ποτέ τον Απόδημο Ελληνισμό. Υπέβαλλα το Εθνικό Πρόγραμμα Επανένωσης προς την Προεδρία της Βουλής και τα Υπουργεία Άμυνας, Πολιτισμού – Παιδείας, Οικονομίας και Υποδομών για την συντήρηση και μόνιμη αξιοποίηση παραθεριστικών υποδομών και κατασκηνώσεων που έχουν εγκαταλειφθεί, προκειμένου να μπορούν υπό την αιγίδα της Βουλής σε διαρκή βάση τα παιδιά των ομογενών (Έλληνες 2ης, 3ης και 4ης γενιάς) να επισκέπτονται την Πατρίδα κατά την περίοδο των διακοπών (Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι) και να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα, τα έθιμα και τις παραδόσεις από εκπαιδευτικούς που θα μετέχουν σε κοινωφελές πρόγραμμα εργασίας. Το σχέδιο αυτό το κατέθεσα και στην συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού.

ü  Άσκησα Kοινοβουλευτικό Έλεγχο:

 

 • Μαζί με άλλους Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταθέσαμε μία σειρά από ερωτήσεις που ανέδειξαν πολλαπλά ζητήματα, λαθών καθυστερήσεων και παραλείψεων της κυβέρνησης

 

 • Ιδιαίτερα μας απασχόλησαν τα φαινόμενα όπου επιδείχθηκε έλλειψη ήθους και που αναφυήθηκαν ενδείξεις διαφθοράς στελεχών της κυβέρνησης, για αυτό και απευθυνθήκαμε επανειλημμένως προς τον Πρωθυπουργό, δίχως ωστόσο να λάβουμε απαντήσεις

 

 • Με τον συνάδελφο Θ. Φορτσάκη – Τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ καταθέσαμε ερωτήσεις για την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και ζητήσαμε εξηγήσεις για την αφαίρεση της Γενοκτονίας των Ποντίων από τα σχολικά βιβλία

 

 • Προσωπικά εστίασα στην οικονομική κατάσταση της Βορείου Ελλάδος και κάλεσα κατ’ επανάληψη τους αρμόδιους υπουργούς σε κοινοβουλευτικό έλεγχο με στόχο τη λήψη μέτρων αναθέρμανσης της Βιομηχανίας και της Οικονομίας καθώς και για την προστασία του παραγωγικού ιστού μας έπειτα από την καταστροφική απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή capitalcontrols.

 

Με βάση τα ανωτέρω πεπραγμένα καθώς και τα όσα πετύχαμε την περίοδο 2012 – 2014 καλούμαστε να βαδίσουμε μαζί στην κρισιμότατη αναμέτρηση των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, όπου είναι καθήκον μας να δώσουμε μία ιστορική απάντηση στο διακύβευμα των εκλογών και να σταθούμε όλοι μαζί ενωμένοι απέναντι στον λαϊκισμό, στην ανευθυνότητα και σε όσους παίζουν με το μέλλον των παιδιών μας, με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Οι Γρεβενιώτισσες και οι Γρεβενιώτες καλούμαστε να προχωρήσουμε μαζί, αταλάντευτα μπροστά, με τον τρόπο που εμείς γνωρίζουμε, Αληθινά και Ανθρώπινα, για τα Γρεβενά, για τη Δεσκάτη, για την Ελλάδα!

                                                                                                                                                                                                          

 

Με τιμή και ευθύνη

Τιμολέων Κοψαχείλης

Υπ. Βουλευτής Γρεβενών

 2015 4